Bestuur

Activiteiten bestuur 

  • De stichting wordt bestuurd door een bestuur, bestaande uit een oneven aantal van ten minste drie leden.
  • Het bestuur kiest uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.
  • De penningmeester legt uiterlijk in de maand juni aan het bestuur rekening en verantwoording af van het door hem in het voorgaande boekjaar gevoerde beheer.
  • De voorzitter kan geen tweede functie vervullen binnen het bestuur.
  • Het bestuur komt minimaal tweemaal per jaar samen voor een bestuursvergadering. Hiervan worden notulen opgemaakt.

Onder verantwoordelijkheid van het bestuur worden de volgende activiteiten verricht:

  • Het opzetten en begeleiden van projecten.
  • Het selecteren van bestemmingsdoeleinden.

Het bestuur is verantwoordelijk voor een gezond financieel beleid. De taken die hierbij horen zijn onder meer:

  • Jaarlijks een begroting opstellen.
  • Jaarlijks een jaarrekening vaststellen en goedkeuren.
  • Beheren van de gelden.
  • Besteden van de gelden en het creëren van voorzieningen.

De stichting kent een bestuur en een stuurgroep.

Relatie tussen Bestuur & Stuurgroep

  • Het bestuur houdt zich bezig met beheerszaken, financiën en juridische zaken. 
  • De stuurgroep behartigt de inhoudelijke zaken. De uitvoerder is voorzitter van de stuurgroep. Hij kiest naar eigen inzicht stuurgroepleden die geschikt zijn voor het project.
  • Hij is de eerst aanspreekbare bij het bestuur betreffende de werkzaamheden van de stuurgroep.
  • Het bestuur behoudt de eindverantwoordelijkheid voor de door uitvoerder en stuurgroep verrichte werkzaamheden.

De stichting kent per april 2020 een nieuw bestuur. De bestuursleden zijn:

  • Herman-Huijman

    De heer. Herman Huijmans

    Functie: Board Member

  • Pejman

    De heer mr. Pejman Salim

    Functie: Secretaris

  • De heer drs. RAYMOND MBEREKPE

    Functie: Penningmeester

  • Duncan-R-Wielzenv

    De heer Dr. Duncan R. Wielzen

    Functie: Voorzitter

  • Matty-vice-voorzitter

    Mevrouw drs. Matty Njie

    Functie: Vice-Voorzitter

Vergoeding bestuursleden

De bestuursleden werken strikt zonder beloning. De bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun bestuurswerkzaamheden. Lees verder over de stuurgroep.

Beleidsplan 2025-2030

Inhoudsopgave

  • 1. DOEL EN FOCUS
  • 1.1 Doel en uitvoering, samenwerkingspartners
  • 1.2 Doelstellingen van de stichting in 2025-2030
  • 1.3 Vier clusters van kernactiviteiten
  • 2. FINANCIEN
  • 2.1 Wijze van werving van gelden
  • 2.2 Besteding van het vermogen
  • 3. BESTUUR
  • 3.1 Activiteiten bestuur
  • 3.2 Vergoeding bestuursleden
  • 4. CORRESPONDENTIEGEGEVENS

Bezoek van Zijne Majesteit Koning Willem Alexander aan SMMK in 2016

1. DOEL EN FOCUS

1.1 Doel en uitvoering, samenwerkingspartners

Ten behoeve van de uitvoering van onze plannen is op 19 juni 2013 de onafhankelijke stichting Migrant Moeder en Kind  opgericht. De stichting stelt zich in algemene zin ten doel: het ondersteunen bij de emancipatie en inburgering van de kwetsbare groepen, sociaal geïsoleerde migrantenvrouwen en hun kinderen van (voornamelijk) Afrikaanse afkomst, een en ander in de ruimste zin van het woord.

De stichting tracht haar doel (onder meer) te verwezenlijken door:

  • a. het organiseren van concrete activiteiten als ontmoetingsgroepen, leerzame- en ontspanningsactiviteiten in de breedste zin van het woord, welke specifiek zijn afgestemd op de doelgroep;
  • b. het ontwikkelen van een vrijwilligersnetwerk die de mensen uit de doelgroep op een duurzame en sociale manier kan ondersteunen bij hun ontwikkeling en inburgering, en
  • c. het ontwikkelen van een netwerk van samenwerkingspartners voor de stichting waardoor ogelijkheden worden ontwikkeld om de mensen uit de doelgroep aansluiting te laten vinden bij activiteiten buiten hun eigen directe gezichtsveld en leefomgeving.

1.2 Doelstellingen van de stichting in 2025-2030

Terugblik

Stichting Migrant, Moeder en Kind is een organisatie die zich richt op het verbeteren van de leef- kwaliteit, het welzijn en de maatschappelijke omstandigheden van Afrikaanse migranten in Nederland. De doelgroep van de stichting wordt gevormd door migranten wiens roots in Sub Sahara Afrika liggen. Dat gaat zowel om nieuwkomers die de laatste jaren zijn gearriveerd, als om Afrikanen die al jaren in Nederland woonachtig zijn, als om mensen vanuit de Afrikaanse diasporagemeenschappen elders in de wereld (zoals Suriname en Caribisch gebied).

In Nederland wonen officieel 200.000 Afrikaanse migranten en in totaal zo’n 1 miljoen mensen met Afrikaanse roots (Bron: cijfers CBS 2014). Velen van deze groep migranten zijn vluchtelingen. Zij zijn hun land ontvlucht vanwege oorlog of armoede. Sommigen waren reeds bij aankomst in Nederland getraumatiseerd, anderen ontwikkelden in de loop der jaren hier in Nederland psychische stoornissen. 

De afgelopen beleidsperiode 2020-2025 heeft de stichting zich gericht op de geestelijke gezondheid van onze doelgroep. Met het project ‘Nederland gezond en wel’ hebben wij het thema mentale gezondheid op de agenda gezet binnen gemeenschappen met Afrikaanse roots in Nederland, en het belang van cultuursensitieve zorg aangekaart bij Nederlandse zorgverleners in de GGZ. Op deze manier hebben we een bijdrage geleverd aan het nader tot elkaar brengen van twee groepen, te weten Nederlandse zorgverlenersen Nederlanders afkomstig uit Afrika met psychische stoornissen. Onze methodiek was gebaseerd op een community-gerichte aanpak: wij betrokken ook mensen uit de doelgroep die geen psychische klachten hebben. Het vergroten van het besef dat psychische en geestelijke problemen een ziekte zijn loopt als een rode draad door ons gehele project.

Bestendiging van thema mentale gezondheid

Eén van de vuistregels van onze organisatie is dat we zeer nauw willen blijven aansluiten bij de actualiteit en ontwikkelingen in de samenleving. Wij werken namelijk vanuit die actualiteit en praktijk naar de theorie. Wij letten op wat gaande is in de samenleving en wat dit betekent voor onze doelgroep en hoe beide elkaar beïnvloeden. Door de ontwikkelingen in de samenleving in de gaten te houden willen we op tijd zijn om preventief te kunnen werken. Maar als wij door welke redenen dan ook door de realiteit ingehaald worden, dan werken wij zowel preventief, en plegen waar nodig ook interventies in de behandeling en oplossing van problemen.

Gezien de huidige antimigrantenretoriek in de politiek en de samenleving, maar ook allerlei grote thema’s van afgelopen jaren zoals slavernijverleden, racisme/discriminatie op institutioneel niveau, de kinderopvangtoeslagaffaire, inflatie/armoede, oorlogen nabij en ver weg, toenemende mentale gezondheidsproblemen ook bij jongeren en beschadiging uit het verleden, gaat Stichting Migrant Moeder en Kind ook de komende jaren door op de ingeslagen weg. Mentale gezondheid blijft onze focusprioriteit. De komende vijf jaar zullen wij zowel preventief werken als mensen met geestelijke en mentale problemen behandelen.

Twee extra thema’s

Wel voegen wij twee extra maar nauw gerelateerde thema’s toe aan ons beleid: familie en onderwijs. Het fundament van onze stichting ligt in familiekwesties. Gezonde familierelaties bieden een vangnet voor mensen om hun mentale weerbaarheid te vergroten; verstoorde familierelaties kunnen iemands hele leven overhoop gooien. Er is intussen landelijk erkenning dat alleenstaande gezinnen steun nodig hebben. Er is nog onvoldoende erkenning en beleid over de plaats en rol van familie in de samenleving. Familie is de bouwsteen van de samenleving. Wij hopen dat overheidsinstellingen zoals lokale overheden actief familiebeleid zullen voeren.

Onderwijs in de brede zin van het woord zal een belangrijke plaats gaan nemen in ons beleid. Dit betekent ook dat ouders betrokken zullen raken in het onderwijs van hun kinderen. Wij gaan ook op het gebied van onderzoek, interventies plegen, behandeling, herstel, voorlichting en training werken. Herstel is een belangrijk woord voor de komende vijf jaar.

Eén plan dat we hebben is om een vast inloopcentrum te openen in Amsterdam-Zuidoost, om present te zijn voor en bij de doelgroep. Daar zullen wij verder onderzoek kunnen blijven doen naar het welzijn en welbevinden van de doelgroep en wat voor hen rechtvaardige en effectieve interventies en begeleiding zijn. Er blijft een kloof tussen de doelgroep met een niet-westerse afkomst en mensen met een westerse afkomst, door het verschil in culturele opvoeding en het verschil in culturele kijk op gezondheid en zorg.  Wij blijven onze doelgroep ook trainen om meer bewustwording over en gewaarwording van de eigen culturele erfenis te stimuleren. Ook trainen wij zorgverleners van westerse afkomst om zich bewust te worden en gewaar te worden van hun eigen cultureel bepaalde context.

Daarnaast blijven wij zowel lokaal als landelijk aandacht vragen voor rechtvaardige behandeling door en begrip bij zorgprofessionals voor deze doelgroep. Wij blijven ons inzetten voor het belang dat beleidsmakers rekening gaan houden met de niet-westerse culturele achtergrond van de doelgroep, zodat ze beleid ontwikkelen dat de doelgroep en het samenleven ten goede zal komen. Daarom geven wij training aan zorgprofessionals, zorgondersteuners en beleidsmakers. Dit doen wij zodat de doelgroep niet meer afgewezen wordt door zorgprofessionals als ze om zorg vragen omdat ze te complex worden gevonden. Maar ook dat de zorgprofessionals begrijpen dat er werkelijk een culturele barrière tussen hen en deze doelgroep van niet-westerse afkomst is, en dat er ook bruggen gebouwd kunnen worden.

1.3 Vier clusters van kernactiviteiten

Onze doelstellingen willen wij nastreven door ons te richten op vier concrete kernactiviteiten:

  1. Behandeling van de doelgroep.
  2. Bewustwording vergroten.
  3. Wetenschappelijke kennis verzamelen, borgen en implementeren in concrete zorgverlening, d.m.v. handelingsonderzoek en door te fungeren als kenniscentrum.
  4. Maatschappelijke participatie en het algemeen welzijn van de doelgroep bevorderen.

2. FINANCIEN
2.1 Wijze van werving van gelden

Het vermogen van de stichting zal (onder meer) worden gevormd door:

  • subsidies en donaties;
  • hetgeen de stichting door erfstelling, legaat, schenking of op enigerlei andere wijze verkrijgt;
  • hetgeen de stichting verkrijgt uit het aan derden ter beschikking stellen van haar kennis.

2.2 Besteding van het vermogen

Het vermogen wordt besteed conform de doelstelling van de stichting:

  • De inkomsten van de stichting worden in de eerste plaats gebruikt om de uitgaven te compenseren.
  • De inkomsten van de stichting kunnen in de tweede plaats worden aangewend om andere stichtingen of initiatieven te steunen die een vergelijkbare doelstelling hebben als de eigen stichting.
  • De stichting heeft niet de doelstelling om winst te maken. Wel wil zij een gezonde buffer aanhouden om tegenvallende inkomsten op te kunnen vangen. Daarnaast wordt dit gereserveerd om nieuwe activiteiten te ontwikkelen en op te zetten.

3. BESTUUR

3.1 Activiteiten bestuur 

  • De stichting wordt bestuurd door een bestuur, bestaande uit een oneven aantal van ten minste drie leden.
  • Het bestuur kiest uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.
  • De penningmeester legt uiterlijk in de maand juni aan het bestuur rekening en verantwoording af van het door hem in het voorgaande boekjaar gevoerde beheer.
  • De voorzitter kan geen tweede functie vervullen binnen het bestuur.
  • Het bestuur komt minimaal twee maal per jaar samen voor een bestuursvergadering. Hiervan worden notulen opgemaakt. 

Onder verantwoordelijkheid van het bestuur worden de volgende activiteiten verricht:

  •  Het opzetten en begeleiden van projecten.
  •  Het selecteren van bestemmingsdoeleinden.

Het bestuur is verantwoordelijk voor een gezond financieel beleid. De taken die hierbij horen zijn onder meer:

  1. Jaarlijks een begroting opstellen;
  2. Jaarlijks een jaarrekening vaststellen en goedkeuren;
  3. Beheren van de gelden;
  4. Besteden van de gelden en het creëren van voorzieningen.

De stichting kent een bestuur en een stuurgroep. Het bestuur houdt zich bezig met beheerszaken, financiën en juridische zaken. De stuurgroep doet de inhoudelijke zaken.

  • De stichting kent de volgende bestuursleden:
  • Voorzitter – Dhr. Duncan Wielzen
  • Secretaris – Dhr. Pejman Salim
  • Penningmeester – Dhr. Raymond Mberekpe
  • Lid – Mw. Matty Njie
  • Lid – Dhr. Herman Huijmans

3.2 Vergoeding bestuursleden

De bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun bestuurswerkzaamheden.

4. CORRESPONDENTIEGEGEVENS

KvK 58178430
RSIN 852911993
Rechtsvorm: Stichting
Statutaire naam: Stichting Migrant Moeder en Kind
Statutaire zetel: Amsterdam
Bezoekadres: Laan van Kronenburg 14 , 1183 AS Amstelveen
Bankgegevens:
Stichting Migrant Moeder en Kind